Stefania – najprostsze ciasto świata + 4 przepisy na polewy czekoladowe

Tak się jakoś złożyło, że w ostatnim czasie chyba z pięć razy pod rząd piekłam ciasto marchewkowe, które wprawdzie moja rodzina uwielbia, ale  zaczyna im już uszami wychodzić. :) Dlatego dzisiaj, przy święcie, zrobiłam  chyba najprostsze z ciast, którego wcale się nie piecze i które naprawdę ciężko spieprzyć. Stefania – czyli ciasto czekoladowe z kaszy manny. Skąd nazwa? Prawdę mówiąc nie wiem, mogę się jedynie domyślać, że tak miała na imię jego pomysłodawczyni.

Składniki na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła (wszyscy dają margarynę, ale ja wolę masło)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 4 łyżki kakao
  • laska wanilii lub aromat waniliowy
  • 1 opakowanie herbatników maślanych (ja użyłam Bonitek z Biedronki)

Polewa nr 1:

  • 12 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 3-4 łyżek wody (należy dodawać stopniowo)

Do dzieła!

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia cukru i masła. Następnie stopniowo wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodajemy kakao. Ja po zdjęciu z ognia dodałam wanilię i wszystko wymieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach.

Gorącą masę wylewamy na wyłożoną wcześniej herbatnikami blachę, następnie układamy kolejną warstwę herbatników, delikatnie je dociskając.

20161111_141618

20161111_142952

20161111_143530

Podane przeze mnie proporcje polewy, wystarczą na ilość jaką widzicie na zdjęciach. Jeśli chcecie pokryć całe ciasto, musicie dać odpowiednio więcej składników (myślę, że razy dwa). W każdym razie kakao mieszamy w misce a cukrem pudrem i dodajemy gorącą wodę, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy, którą wylewamy na ciasto. Gotowe!

Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, żeby masa zastygła.

306b025ca1bd45fea62f678b9973c4e8

Dodatkowe przepisy na polewę czekoladową:

Polewa nr 2

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z olejem kokosowym. Dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.

Polewa nr 3

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 6 łyżek śmietanki 30%

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z masłem. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.

Polewa nr 4

  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (w zasadzie we wrzącej) wodzie. W rondelku rozpuszczamy masło i cukier, po zdjęciu z ognia dodajemy żelatynę i kakao. Dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.

Smacznego!!!

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.