blog przyjazny zwierzętom i ludziom trochę też

Szybki przepis na wege burgery

Szybki przepis na wege burgery

Wegetariańskie burgery pod względem walorów smakowych niczym nie ustępują tym tradycyjnym, z wołowiną (moim zdaniem są nawet smaczniejsze), są również bardzo sycące i mają o wiele więcej witamin niż burgery serwowane przez restauracje z klaunem w żółtych portkach. Burgery przygotujecie dosłownie w 10 minut i wierzcie mi, że równie szybko będą znikać z talerzy.

Czego potrzebujemy:

  • bułki – mogą być pszenne, żytnie, pełnoziarniste – pełna dowolność 🙂
  • avocado
  • pieczarki portobello – to właśnie one pełnią rolę burgera. Są znacznie większe i bardziej mięsiste od tradycyjnych pieczarek.
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • sałata
  • ogórek kiszony
  • majonez, ketchup
  • czego tylko jeszcze dusza zapragnie

Przygotowanie:

Bułki wkładamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika (możecie je również potraktować funkcją grilla w mikrofali), aby były ciepłe, z zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie. W tym czasie pieczarki portobello obsmażamy z dwóch stron na patelni, ja używam w tym celu odrobiny oleju rzepakowego, ale możecie wykorzystać inny tłuszcz roślinny. Na podgrzane bułki kładziemy kilka plasterków avocado, na nie wykładamy po jednym kapeluszu portobello i smarujemy ketchupem i/lub majonezem. Na to układamy pozostałe warzywa: pomidorki, sałatę, ogórki i czerwoną cebulę. Przykrywamy drugą częścią buły i wcinamy ze smakiem. 🙂